Delen     Populaire blogs     Volgende blog »
Blog maken     Inloggen
_
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord
 
Geen cookies


Klik hier voor meer informatie.
Suusenzo
Van alles wat
_
Home__Weblog__Prikbord__Foto's__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Ik hoef niet meer te werken, ben met " prépensioen" , wandel graag, vooral in mijn tweede vaderland: Zwitserland, lees graag en veel en merk nu dat ik schrijven ( een van mijn " wannadoos" ) heel erg leuk vind om te doen.



Mijn Profiel

suzie123
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privé bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend



Zoeken in Google
_



Categorieën Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Fijne paasdagen !
03 april 2021 19:56

Feest !
18 maart 2021 12:12

Jammer....Maarten !
15 maart 2021 17:29

Uniek !
09 maart 2021 17:14

Van harte !
02 maart 2021 12:37




Fotoboeken

Nog geen foto's toegevoegd.



Weblog Vrienden


Bie wotterkaant
Van: Gribou---Greet

Ben en alie mulder
Van: benenalie

Mijmeringen
Van: Ofsen

Redsblog
Van: redone

Franstaal
Van: fran

Ladybird50
Van: Ladybird50

Zoek de zon op
Van: mariekevannimwegen

Hera
Van: hera

Kamala
Van: Kamala




Gastenboek berichten

Annemie
09 november 2015 20:40
_
Ik snap het noch niet goed hoe het werkt

Johnc773
23 mei 2014 19:27
_
Griseofulvin psoriasis cddefdfabefc

Fran
18 december 2013 23:31
_
Hallo lieve Suzie hoe is het met je? Liefs Fran x




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door ramapi om 19:41
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door ramapi om 19:39
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door barth. om 19:38
_
Barth. Online

Door xxmokum om 19:38
_
Xxmokum Online

Door ramapi om 19:37
_
Ramapi Online

Door joke om 19:37
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Rob1949 om 19:36
_
Rob1949 Online

Door bzorg om 19:35
_
Bzorg Online





_

Andere artikelen



Beloofd ...




Het recept van mijn " schoonmoederballetjes " voor in de soep had ik Fran beloofd en omdat er misschien meer mensen zijn die dit willen hebben, plaats ik het hier. Ik doe het, als ik eerlijk ben, " uit de losse pols" , maar ik heb het officiële recept er ook bij vermeld. Je vraagt aan de slager een mergpijp bij je soepvlees, in de supermarkt zit het er soms al bij of aan. Je haalt het merg met een mesje uit dat pijpje, het bot dat overblijft en waar soms nog wat vlees aanzit, mag erbij in de soep. De soep trek ik, (hoe ouderwets ) op zaterdag en dan maak ik ook al de "balletjesprut". Die gaat hier in de koelkast ( wij zeggen ijskast, maar dan bedoelen we hetzelfde ) tot zondag.

Voor de 'prut" prak ik het merg helemaal fijn met een vork en roer er dan een ei doorheen. Er gaat een beetje zout, peper en nootmuskaat in ( naar smaak, het laatste gaat er hier niet in vanwege een allergie van mansuus) en vervolgens voeg ik paneermeel toe ( fijngewreven beschuit mag ook). Het moet een smeuiig, niet te vast mengsel worden, waar je met de hand balletjes van kunt draaien. ( Lekker klef boeltje). Op zondag maak ik pas balletjes van de " prut". Eventueel kan er dan als ze te vast zijn en dus niet gaar worden, nog een beetje bouillon bij. Als het te los is en je er geen balletjes van kunt draaien, kan er dan nog wat paneermeel / beschuit bij.

En dan .... tatatata .... komt de " truc speciaal" !!!! Als de soep niet meer kookt en de vermicelli, rijst ,soepgroenten en whatever jullie er allemaal in willen hebben gekookt en op smaak is, laat je de ballen voorzichtig in de soep zakken ( hou hem tegen de kook, maar niet koken , anders vallen je ballen weer uit elkaar en hou je echt alleen de " prut ' over). Na een minuut of tien, vijftien zijn de ballen gaar en als je het goed gedaan hebt, bijna verdubbeld in grootte, hou daar dus rekening mee. Ik heb dat ook moeten leren, de eerste keer zag je alleen nog maar bal en geen soep meer, zo groot waren ze geworden. Dat hadden ze mij er natuurlijk niet bij verteld, hilariteit dus om mijn " superballen". Het is leuk om te zien, die ballen komen n.l. na een tijdje dubbel zo groot boven drijven en dat is voor mij het teken dat het goed is gegaan. Probeer het eens en laat me weten of het gelukt is en of je het lekker vond. Of het goed is voor je cholesterol of weet ik veel wat, weet ik niet en daar maak ik me ook niet druk om. Het is een ouderwetse traktatie waar de hele familie zich op verheugt, we eten het niet dagelijks en het ziet er gewoon heel lekker en " chique" uit !!!

Recept :

100 gram merg. paneermeel of beschuit, 1 ei, zout peper en nootmuskaat.




Geplaatst op 20 maart 2014 12:00 en 1334 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Gribou---Greet  
20 mrt 2014 17:17
Ik zal dit zelf niet maken , dit omdat het me veel te vet is .
En heel vet eten dat is iets waar ik niet meer tegen kan .

Maar leuk dat je deze ouderwetse traktatie nog weleens maakt .
Superballen ..... leuk , al doende leert men he .

groetjes Greet



Suzie123  
20 mrt 2014 18:02
Greet ik eet er zelf ook niet te veel van want mijn darmen vinden dat ook niet leuk, fijn dat je het toch wilde ( mee) lezen, dankjewel !!!
_





_
Benenalie  
20 mrt 2014 18:08
Leuk en lekker ouderwets zo maakte mijn moeder het ook altijd!
Zelf maak ik vanwege mijn darmen vetarme soep.
MMMMM die geur,soep is zo lekker :grin: :grin:

Fran  
20 mrt 2014 19:30
Hallo suzie dank je voor het recept. Dus er komt geen gehakt aan te pas? Het soeppaketga ik er morgen uitleggen en zaterdag ga ik de schoonmoederballen maken
Kan ik ook bij de slager een ons merg kopen of beter zelf uut ut piepku halen? Hoe kunnen die ballen nu eens zo groot worden? Toversoep? Liefs fran
_





_
Hera  
20 mrt 2014 19:44
k heb het wel even met plezier gelezen, maar ik laat het recept maar aan me voorbij gaan met te hoog cholesterol etc. etc.;-) Eh zo heel nauw neem ik het niet hoor...ik eet best wel dingen die niet zo goed zijn,. dat is ook goed. Niet teveel beperkingen opleggen met een dieet, zo zei de diëtiste destijds. Maar die ballen laat ik maar ballen in dit geval ;-)

Suzie123  
21 mrt 2014 09:16
Benenalie nostalgie ten top en als ik zelf soep maak weet ik wat erin zit en dat ik het zonder ellende kan eten, dankjewel !!!
_





_
Suzie123  
21 mrt 2014 09:19
Fran dat zal zeker kunnen, mijn bio boer voegt gratis mergpijpjes aan het pakket toe dus ik schraap het bij elkaar. Ik vries het in en neem dan steeds kleine beetjes eruit, het ontdooit supersnel en altijd voorraad :-) als ik kies voor gehakt, waarvan ik de soep veel vetter vind worden, is het alleen gehakt hier. Succes !!!

Suzie123  
21 mrt 2014 09:21
Hera fijn dat je toch even meeleest, hou je vooral aan je eigen " dingetjes" dat doe ik ook :-) dank voor je reactie !!!
_





_
Fran  
21 mrt 2014 19:32
Duidelijk madam.

Marianne.1  
21 mrt 2014 20:17
Mijn schoonmoeder had geen ballen en ik hoef ze ook niet in de soep, ik soep graag balloos.. maar met heeel veeel groenvoer! Eet smakelijk trouwens, zal wel lukken hè?
_





_
Suzie123  
22 mrt 2014 09:54
Laat je wat weten, Fran het kan best zijn dat 100 gram merg een heleboel veel is, ik weeg het nooit, zal ik wel eens doen. Misschien krijg je wel tig ballen teveel , denk ik nu met schrik ;-) oeeffff

Suzie123  
22 mrt 2014 09:55
Lol Marianne , schoonmoeders hebben meestal geen ballen, was de mijne een mooie uitzondering, grijns, balloze soep vind ik ook lekker hoor, dank voor je reactie
_





_
Gast  22 mrt 2014 17:29
Jakkes.....als ik het lees lopen de rillingen al over mn rug! Dat vieze vette drillerige merg! En dat bonkie kreeg bij ons de hond vroeger altijd!
Doe mij maar liever heel veel echte gehakstballetjes!! Of kip....dat mag ook maar dan uiteraard wel in de kippesoep!

Groet,
het opgewonden standje :twisted:

Suzie123  
22 mrt 2014 19:31
heyyyyyyyyyyyyy opgewonden standje hoe is het ermee ??? en ieder zijn merg ( uh meug) natuurlijk !!!! Dank voor je reactie en de groetjes thuis !!! Met een dikke Limburgse knufffffffffellll
_





_
Fran  
22 mrt 2014 21:31

Suzie de pan soep die ik gemaakt heb is helemaal op voor ons tweekus. We hoeven de eerste 10 minuten niets meer. De ballen kwamen bovendrijven. De merg viel inderdaad uit elkaar en heb een ei en erna een gekruimelde beschuit erdoorheen gedaan op goed geluk en toen had ik hele ballekus,zo kwamen de ballen mooi boven drijven. Wij vonden het heerlijk. Dank je wel voor het recept. Oh,ja ik zou ook niet zo gauw aan nootmuskaat hebben gedacht eerder aan wat paprikapoeder. Zo zie je maar. En merg bevat veel vitamine A.



Suzie123  
24 mrt 2014 10:09
Lieve Fran zijn die ballen toch ergens goed voor :-) fijn dat het gelukt is !!! Dankjewel !!!
_