Beloofd ...
Het recept van mijn " schoonmoederballetjes " voor in de soep had ik Fran beloofd en omdat er misschien meer mensen zijn die dit willen hebben, plaats ik het hier. Ik doe het, als ik eerlijk ben, " uit de losse pols" , maar ik heb het officiële recept er ook bij vermeld. Je vraagt aan de slager een mergpijp bij je soepvlees, in de supermarkt zit het er soms al bij of aan. Je haalt het merg met een mesje uit dat pijpje, het bot dat overblijft en waar soms nog wat vlees aanzit, mag erbij in de soep. De soep trek ik, (hoe ouderwets ) op zaterdag en dan maak ik ook al de "balletjesprut". Die gaat hier in de koelkast ( wij zeggen ijskast, maar dan bedoelen we hetzelfde ) tot zondag.
Voor de 'prut" prak ik het merg helemaal fijn met een vork en roer er dan een ei doorheen. Er gaat een beetje zout, peper en nootmuskaat in ( naar smaak, het laatste gaat er hier niet in vanwege een allergie van mansuus) en vervolgens voeg ik paneermeel toe ( fijngewreven beschuit mag ook). Het moet een smeuiig, niet te vast mengsel worden, waar je met de hand balletjes van kunt draaien. ( Lekker klef boeltje). Op zondag maak ik pas balletjes van de " prut". Eventueel kan er dan als ze te vast zijn en dus niet gaar worden, nog een beetje bouillon bij. Als het te los is en je er geen balletjes van kunt draaien, kan er dan nog wat paneermeel / beschuit bij.
En dan .... tatatata .... komt de " truc speciaal" !!!! Als de soep niet meer kookt en de vermicelli, rijst ,soepgroenten en whatever jullie er allemaal in willen hebben gekookt en op smaak is, laat je de ballen voorzichtig in de soep zakken ( hou hem tegen de kook, maar niet koken , anders vallen je ballen weer uit elkaar en hou je echt alleen de " prut ' over). Na een minuut of tien, vijftien zijn de ballen gaar en als je het goed gedaan hebt, bijna verdubbeld in grootte, hou daar dus rekening mee. Ik heb dat ook moeten leren, de eerste keer zag je alleen nog maar bal en geen soep meer, zo groot waren ze geworden. Dat hadden ze mij er natuurlijk niet bij verteld, hilariteit dus om mijn " superballen". Het is leuk om te zien, die ballen komen n.l. na een tijdje dubbel zo groot boven drijven en dat is voor mij het teken dat het goed is gegaan. Probeer het eens en laat me weten of het gelukt is en of je het lekker vond. Of het goed is voor je cholesterol of weet ik veel wat, weet ik niet en daar maak ik me ook niet druk om. Het is een ouderwetse traktatie waar de hele familie zich op verheugt, we eten het niet dagelijks en het ziet er gewoon heel lekker en " chique" uit !!!
Recept :
100 gram merg. paneermeel of beschuit, 1 ei, zout peper en nootmuskaat.